Treslothan House - Listed Stable Conversion and Contemporary Extension

The Brief –  to form a two bedroom holiday let within the existing historic, dilapidated Grade II Listed stable block and to demolish the existing outdated and dominant garage to allow for a contemporary replacement structure joined together by a stunning glazed link. The dilapidated stables would be restored using traditional materials and techniques whilst the new contemporary addition would complement the historic house and stable block. Internally the holiday let would be modern and light with the historic fabric restored and highlighted. Externally a small private courtyard garden and parking space will be formed.

 

The Design: the proposed restoration and conversion of the stables is to be achieved both sympathetically and sustainably with the aim of both enhancing and conserving the historic building within its sensitive location. This will involve restoring the stables by removing the modern additions and revisions to the structure including re-instating reclaimed Delabole slates to the roof, conservation rooflights and repointing the coursed natural stone walls with lime. The garage doors that are currently used on the stable openings will be removed and slimline dark aluminium fixed glazed side panels with central French doors will provide access to the Courtyard from the Master Bedroom.

 

The garage is considered to have a negative impact on the original stable, being both poorly designed and built and its demolition makes room for a contemporary modern addition. The design of the replacement structure constructed from high quality materials combined with the glazed link aims to both complement and enhance the historic stables. The height of the proposed roof has been significantly reduced ensuring the structure is subservient to the stable and does not dominate the site like the existing garage. 

 

The proposed single storey monopitch building features a material palette chosen to complement the surrounding architecture. The roof and higher-level walls will be clad in lightweight zinc and a large rooflight allows natural light into the open plan living area which replaces the lack of windows required to maintain the privacy of the main house and its gardens. The stone facade of the new building's lower level to the front elevation takes it inspiration from the rubble stone walls within the garden. The use of natural rubble stone in combination with contemporary materials ensures the design achieves a more modern overall aesthetic. 

 

A frameless glazed link will connect the historic stable block with the modern replacement structure. The transparent link forms the main entrance and is a light touch approach that seamlessly links the two buildings. 

 

Internally it is proposed to form a  two Bedroom family holiday let with Family Bathroom within the stable block, and an open plan Living, Dining and Kitchen area set within the replacement garage linked via a minimal frameless glazed structure. The interior style of the conversion has been designed to be modern and contemporary, in contrast to the traditional fabric of the historic stables. 

 

The landscaping is an essential part of any conversion scheme and design and materials need careful consideration. The layout of the proposed scheme forms an L-shape around a part walled courtyard which will be enclosed to form a secluded and private outside area for sitting and dining al fresco. A parking bay has been designated for guests with direct access to the Courtyard.

 

Green Agenda - the fundamental principal of sustainability underlies the restoration and proposed development of the stables. Natural materials will be used throughout the restoration and conversion of the stables as well as for the proposed replacement garage. The buildings will be highly insulated with the stable using breathable insulation to the internal face of the walls. The floor will also be taken up and insulated which will include underfloor heating with a polished concrete finish. Heating will be via underfloor heating pipes and backed up by a woodburner. Efficient appliances will be installed in the Kitchen and Utility with water saving toilets. Natural light via windows, doors, and rooflights will mean less reliance on artificial lighting which, when required, will be via energy efficient fittings. 

 

Project work undertaken by CAD included a full measured and level survey of the existing buildings, design concept and sketch schemes as well as full planning and listed building consent. To accompany the applications, CAD undertook a full structural survey and report, an historical appraisal of the existing property as well as a heritage impact statement of the proposed scheme all of which are required for consent to be granted. 

 

The resultant scheme will restore an historically significant yet dilapidated building to form a self contained and private holiday let within the grounds of the Grade II listed main house. The scheme will be undertaken to the highest standards using high quality materials which complement the existing historic house and which will promote tourism and provide jobs within the Cornish community.

  

Build Route – Mains Contractor

 

Completion – Awaiting commencement

 

 

 

Cornwall Architectural Design Ltd

Cober House

Trenear

Helston

Cornwall

TR13 0ER

info@cadsouthwest.co.uk

01326 554111

 2019 CORNWALL ARCHITECTURAL DESIGN LTD.

ALL RIGHTS RESERVED.

  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Facebook Icon