Little Tregew - Traditional Double Storey Extension and conservatory

The Brief – to design a traditional double storey west wing that matches the main property in both material and style as well as a large south facing conservatory. The current owners wanted to enlarge the existing property to meet their needs in both layout and design to provide a comfortable family home as well as being able to accommodate guests. Internally the extension is to provide an open plan ground floor Living Room including a second Kitchen area with separate staircase leading to the first floor Guest Suite with Dressing and Ensuite.

 

The Design - The original property has been traditionally designed and is rather grand in appearance set within large grounds with a sweeping private drive.   It is a well-proportioned property of approximately 6440 sq.ft that sits comfortably within the 2.38 hectare site with its own private access.  The existing property itself is interesting in its design, with differing yet complimentary high quality external materials; natural stone walls with exposed quoins and lintel detailing, render, and natural slate cladding covering to the roof. The main entrance is covered by a first floor addition supported by granite pillars, a double storey extension to the rear adds further interest and large chimney stacks dominate the roof line.  Various external roof heights also result in changes in level internally. 

The proposed design aims to both complement and enhance the original house. The westerly extension evens up the property and provides an over-arching sense of symmetry to the house with subservient extensions to both the east and west sides. The chimneys that dominate the skyline and are an impressive design feature of the original property have been replicated with a matching chimney added to the west side extension to book-end the extension and complete the design. The choice of proposed materials for the side extension takes its inspiration from the existing property; render at lower level with stone quoins and lintels which match the easterly extension whilst natural slate cladding at first floor level complements the front and rear additions.  Matching painted casement windows complete the look of the proposed extension. The extension has been designed with high levels of insulation in excess of current building regulations requirements to minimise heat loss.

 

Internally the extension is to provide an open plan ground floor living room including a small kitchen area with separate staircase leading to the first floor Guest Suite including Dressing  and Ensuite. Although formed as an extension, it was designed to be adaptable and can be used as an annex in future years if required subject to planning permission.

 

To the east side of the property, a Conservatory links to the Kitchen. This will enable the occupants to spill out at breakfast time and enjoy the morning sunshine as well as being able to take in the sun over lunch due to the southerly aspect. The Conservatory is traditionally designed and in keeping with the main house.

 

Project work undertaken by CAD before construction could take place included design concept and sketch schemes as well as full planning and building regulations approval. The proposed additions result in a substantial property of approximately 7880 sq.ft.

 

The Build – the project was constructed by a local builder with a good reputation who has constructed high quality projects in the locality. 

 

Build Route - Mains Contractor

 

Completion Date –  On site.

 

 

 

Cornwall Architectural Design Ltd

Cober House

Trenear

Helston

Cornwall

TR13 0ER

info@cadsouthwest.co.uk

01326 554111

 2019 CORNWALL ARCHITECTURAL DESIGN LTD.

ALL RIGHTS RESERVED.

  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Facebook Icon